Muzikale ontdekkingstocht met Hexagon Ensemble

~~

‘Dagboek van een cello’ – Muzikale ontdekkingstocht met Hexagon Ensemble

Op zondag 18 maart is het Hexagon Ensemble voor de derde keer te gast bij de KunstKring Ruurlo voor een bijzonder optreden. In ‘Dagboek van een cello’ maakt dit instrument, gebouwd rond 1700, een avontuurlijke ontdekkingsreis door Europa. Het wil de mensenwereld begrijpen met al haar emoties, vooral die welke in muziek worden uitgedrukt. Het is een spannende reis door de geschiedenis, waarin volwassenen en kinderen meegevoerd worden in een bijna sprookjesachtige sfeer, verteld door Maartje van Weegen. De cello wordt bespeeld door Tomora Rosler. Dit familieconcert, waarbij kinderen t/m 12 jaar gratis toegang hebben, begint om 15.00 uur en vindt plaats in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo, Nieuwe Weg 5.
‘In de lente zingen we, in de zomer fluisteren we, in de herfst huilen we en in de winter zwijgen we.’ Nadat een middeleeuwse minstreel onder zijn takken gezongen heeft, droomt een boom ervan om muziek te maken. Op een dag legt de beroemde instrumentenbouwer Stradivari zijn oor tegen zijn schors en zaagt uit het hart van de boom de ziel van een nieuwe cello. Het instrument wil graag de mensenwereld en de emoties die zij in hun muziek leggen, leren begrijpen. En hij begint aan een eeuwenlange ontdekkingsreis. De jonge cello voelt het ongeduld en de opwinding van de kinderen die de noten van Vivaldi studeren in het weeshuis in Venetië. Hij hoort hoe Haydn vertelt over het heelal dat hij in Londen door een telescoop heeft gezien en leert dat onze wereld er maar één van vele is. Hij ontdekt de euforie en het verdriet van de liefde. Hij maakt kennis met muziek die voelt als thuiskomen. Maar ook aan wreedheid en oorlog ontsnapt hij niet. De cello kan zich blijven verwonderen over de mensen en de gebeurtenissen die in zijn leven als voorbijgangers komen en gaan.
Met muziek van onder anderen Vivaldi, Bach, Haydn, Brahms, Rachmaninov, Glazoenov, Britten en Schumann.
Het Hexagon Ensemble bestaat sinds 1991. Het is de liefde voor kamermuziek die deze groep, bestaande uit 5 blazers en een pianist, bindt. Zij zijn voortdurend overal ter wereld op zoek naar onbekend of vergeten repertoire uit de klassieke, twintigste-eeuwse en hedendaagse periode. Daarmee stellen ze verrassende programma’s samen waarin traditie en vernieuwing elkaar aanvullen in vaak eigen en eigentijdse arrangementen. Hun eigenzinnigheid en veelzijdigheid gaan hand in hand met de gedrevenheid om artistieke grenzen te verkennen en op te rekken. Deze ‘curiosité permanente’ komt tot uitdrukking in talloze avontuurlijke verbindingen met andere muziekstijlen en (podium)kunsten zoals dans, toneel, literatuur en beeldende kunst.
Toegangskaarten à € 20,00 zijn verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl/kaartverkoop,  bij Groot Jebbink, bloemen, Dorpsstraat 57 en bij Everwennink t/o de Coöp in Ruurlo. Aan de zaal kosten de kaarten € 22,50. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.
___________________________________________________________________________

Details

Soort evenement
muziek

Wanneer
18 maart 2018 vanaf 15:00

Waar
Kulturhus, Nieuwe Weg 5, Ruurlo

Categorieën