Doolhof Ruurlo

Over Doolhof Ruurlo

Grootste heggendoolhof van Europa gelegen aan de Hengeloseweg, oppervlakte ca. 1 hectare.


'Niet ver van het kasteel Ruurlo, langs de weg naar het Gelderlandse Hengelo, ligt een doolhof uit 1891 dat geheel verwaarloosd was, in de periode 1975 - 1984 weer is gerestaureerd en er nu prachtig bij ligt. Qua oppervlakte is dit de grootste doolhof van Nederland, maar omdat de ruimte tussen de hagen wel vijf meter bedraagt, kost het toch niet zo veel tijd om het midden te vinden als in andere doolhoven van gelijke oppervlakte.
De Doolhof van Ruurlo is ontworpen door Daniël Marot (ca. 1663 - 1752). Deze Franse ornamentgraveur, bouwmeester en tuinarchitect kwam in 1686 in dienst van koning-stadhouder Willem III en de Friese stadhouders. Onder zijn invloed verspreidde de Lodewijk XIV-stijl zich in de Nederlanden en Engeland. Hij ontwierp onder meer Paleis Het Loo plus een gedeelte van de tuin.
Ook is hij verantwoordelijk voor de inrichting en de tuin van Huis ten Bosch. In het kielzog van de koning-stadhouder kon Marot ook in Engeland aan de slag. Hij was verantwoordelijk voor delen van de tuinen van Hampton Court en Kensington Palace. Het ontwerp van De Doolhof van Ruurlo is gebaseerd op dat van de haagdoolhof van Hampton Court. De opdrachtgever was de familie Van Heeckeren van Kell.
De doolhof van haagbeuk is met zijn oppervlakte van 8740 m2 de grootste van Nederland. De lengte van de paden bedraagt 1188 meter. In 1996 haalde de doolhof het Guiness Book of Records als grootste ter wereld. De paden zijn vanwege hun breedte (maar liefst vijf meter) bijzonder. Aan weerszijden van de paden bevindt zich een met gras begroeid talud, waardoor de hagen op verhoogde eilandjes lijken te staan.

Foto's

Contact

Hengeloseweg
7261 LV  Ruurlo

0573-453175