Lezing China actueel

China Actueel
China is de laatste jaren bijna onafgebroken in het nieuws. Maar wat is het eigenlijk voor land? Tijdens deze lezing gaat Chinadeskundige Monique Groeneveld in op allerlei actuele thema’s die spelen in het immens grote land. We kijken naar hoe de Chinese Communistische Partij georganiseerd is en welke invloed deze partij heeft op het leven van de Chinezen. We gaan in op de grote economische stappen die China de afgelopen veertig jaar heeft gezet en wat dat betekent voor de bevolking. Namelijk het ontstaan van een stedelijke middenklasse maar ook de leegloop van het platteland, inkomensongelijkheid, milieuvervuiling en de corruptieschandalen. We hebben het over de (inmiddels afgeschafte) 1-kind politiek en de uitwerking daarvan op de maatschappij, en over de opkomst van China als wereldmacht en de geopolitieke spanningen die dit met zich meebrengt. Dit en meer gaat u zien en horen tijdens de lezing van China deskundige Monique Groeneveld.


Monique Groeneveld is gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maatschappij.
In 1987 begon ze aan de studie Sinologie in Leiden, omdat ze een andere taal wilde leren en ‘alles in Azië was terug te leiden tot de Chinese taal en cultuur’. Na twee jaar stopte ze hier echter mee en begon ze met de studie geschiedenis.

Tijdens deze studie begon ‘China’ toch weer te kriebelen. Ze vroeg daarom een studiebeurs aan voor het land. Nadat ze deze had gekregen zette ze in 1992 voor het eerst voet op Chinese bodem en dat voelde meteen goed. Van augustus 1992 tot de zomer van 1993 zat ze daarom in Beijing. “Die tijd heeft mijn passie voor de Chinese taal en geschiedenis weer helemaal teruggebracht. Ik kon eindelijk de dingen inzetten die ik tijdens die twee jaar in Leiden geleerd had. Alles viel op zijn plaats.”

En nog steeds boeit China haar. Er is altijd iets nieuws te ontdekken en graag deelt zij met anderen haar ervaringen. Monique is mede-oprichtster van China Inside, naast cursussen Chinese taal, organiseert China Inside activiteiten op het gebied van economische en culturele uitwisseling, van workshops over werken in China tot een fietstocht door de hutongs.

 

Toegangskaarten:

Toegangskaarten à € 12,50 kunnen worden besteld via www.kunstkringruurlo.nl of aan de kassa (graag per pin). Jeugd t/m 18 jaar heeft gratis toegang!

Details

Soort evenement
Lezing

Wanneer
17 februari 2023 vanaf 20:00

Waar
Kulturhus, Nieuweweg 5

Categorieën