Feestelijke heropening Dorpskerk Ruurlo

Feestelijke heropening Dorpskerk Ruurlo na ingrijpende verbouwing
Op 23 september wordt de Dorpskerk in Ruurlo na een forse ingreep weer in gebruik genomen. In het afgelopen halfjaar werd de kerk helemaal leeg gehaald en opnieuw ingericht. Daardoor zijn er veel meer gebruiksmogelijkheden ontstaan. Om dat te laten zien wordt er gedurende de drie Dorpskerk Openingsweken van 19 september tot 11 oktober een scala aan activiteiten georganiseerd in de Dorpskerk.
De Dorpskerk van Ruurlo is 700 jaar oud. Hoe ga je zuinig om met zo’n monument en beantwoord je toch aan de eisen van vandaag voor een breed gebruik van het gebouw? De Dorpskerk blijft als vanouds het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Daarnaast zullen vele anderen ook gebruik gaan maken van de kerk. De kerk zal meer een verbindende rol gaan spelen in de dorpssamenleving. Dat is althans de visie van de kerkenraad. De praktijk zal in de komende tijd moeten bewijzen of anderen de kerk inderdaad gaan zien als een mooie plaats om van alles te organiseren. De eerste signalen zijn veelbelovend.
Dorpskerk Openingsweken
Begin dit jaar werd een oproep geplaatst om gedurende een periode van drie weken gratis gebruik te maken van de kerk. De achterliggende gedachte was om op deze manier veel mensen te laten ervaren wat er allemaal kan in de nieuw ingerichte Dorpskerk. Zien doet immers geloven! De reacties waren overdonderend. Meer dan 20 organisaties meldden zich. Zij gaan drie weken lang aan de slag in de Dorpskerk. Koren organiseren openbare repetitieavonden en concerten, Jan Vayne komt spelen, Elly & Rikkert geven een concert, de predikanten in Berkelland organiseren een lezing, zo’n 30 vrijwilligersorganisaties presenteren zich op een maatschappelijke markt en ook de muzikale ontmoeting t.g.v. Wereld Alzheimer Dag vindt in de Dorpskerk plaats. Het complete programma met een uitvoerige toelichting per activiteit staat op www.pknruurlobarchem.nl
Bijzondere kerkdiensten
De officiële heropening is op zondagmorgen 23 september tijdens een feestelijke kerkdienst. Men verwacht dat alle ca. 250 (nieuwe!) stoelen dan bezet zijn. Een week later worden heel veel mensen in de Dorpskerk verwacht die in de 60-er jaren belijdenis van het geloof hebben afgelegd in de Dorpskerk. Deze dienst krijgt in hoge mate het karakter van een reünie. Ruim 300 personen zijn opgespoord, waarvan velen enthousiast reageerden. Als de opkomst zo hoog is als wordt gehoopt, zal er een tweede 60-er jarendienst in oktober worden georganiseerd.
Een vleugel
Nu de Dorpskerk zoveel meer mogelijkheden biedt voor concerten en evenementen, kwam de wens naar voren om een vleugel in de kerk te plaatsen. Een vleugel heeft een positief effect op de verhuur van het gebouw. Een aantal Ruurloërs van buiten en binnen de kerkgemeenschap heeft daarom het Vleugelfonds Ruurlo opgericht om voldoende geld bijeen te brengen voor de aanschaf van een goede gebruikte vleugel. Gedurende de Openingsweken staat er een gehuurde vleugel in de kerk. Het streven is om aan het einde van de Dorpskerk Openingsweken bekend te kunnen maken dat het Vleugelfonds een succes is geworden en deze vleugel kan worden gekocht.

Dorpskerk Openingsweken: Peter van der Heij, tel. 06 50 685 235, e-mail: pvdheij@concepts.nl, www.pknruurlobarchem.nl
Vleugelfonds Ruurlo: Jan Schippers, tel. 06 45 73 69 57, e-mail:  vleugelfondsruurlo@gmail.com

openingsweken Dorpskerk

19 september 2018 t/m 11 oktober 2018 vanaf 10:00 tot 23:59