Van VVV naar Gastvrijheidspunt

De VVV Ruurlo zal als eerste VVV in de Achterhoek worden getransformeerd tot een gastvrijheidspunt. In het kader van de kwaliteitsverbetering die VVV Nederland voor ogen heeft gaat de Stichting Achterhoek Toerisme deze nieuwe formule ook in de Achterhoek uitzetten. Daartoe zijn de afgelopen anderhalf jaar gesprekken gevoerd met de plaatselijke VVV's en de Toeristische Informatie Punten (TIP's).

VVV Ruurlo bereikte als eerste overeenstemming met Stichting Achterhoek Toerisme en zal de nieuwe formule al het komend jaar gestalte geven. Dit met als doel een kwalitatief nog betere informatievoorziening naar toeristen en plaatselijke bevolking, waar ook de ondernemers van kunnen profiteren. VVV Ruurlo telde de afgelopen twee jaar ruim tienduizend bezoekers in haar winkel aan het Kerkplein, mede door de komst van museum More. Die winkel werd in 2016 betrokken vanuit de in 2004 in gebruik genomen aanpalende ruimte in het appartementencomplex De Marke.
"Beleving, emoties, betrokkenheid, ontmoeting en ervaringen zijn de kernelementen van de belevingseconomie. Het draait niet meer alleen om het informeren van de toerist, maar om betrokkenheid en inspiratie. Dat vraagt een omslag van producten naar belevenissen van informatie en inspiratie", legt voorzitter René Swienink van Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR) de koerswijziging uit. De STAR beheert en exploiteert naast het Ruurlose doolhof ook de VVV Ruurlo.

Persoonlijk contact
Naast de vele informatie die het internet biedt is er nog steeds behoefte aan persoonlijk contact. Gastvrijheid en gastheerschap spelen daarbij dan ook een belangrijke rol. René Swienink: "VVV Ruurlo kiest ervoor om als Gastvrijheidspunt verder te gaan. Zo'n Gastvrijheidspunt in de Achterhoek biedt op een eigentijdse wijze invulling aan het gastheerschap. Gasten worden altijd professioneel te woord gestaan en het punt, de winkel, heeft een eigentijdse uitstraling. Het is ingericht met informatie over de Achterhoek, met speciale aandacht voor de lokale identiteit. Prominente aandacht voor routes in de directe omgeving en de Achterhoek; een Achterhoeks assortiment producten, aangevuld met typische lokale producten en alles op een eigentijdse manier tentoongesteld in de sfeer van de Achterhoek. Door de nieuwe formule zal de samenhang en herkenbaarheid worden vergroot en zal de toerist zich welkom voelen en de informatie vinden die bij hem of haar past."
Zo zullen er straks onder meer drie informatiezuilen in de vorm van bomen in het 'gastvrijheidspunt' terug te vinden zijn die zo kenmerkend zijn voor de Achterhoek. In de hal zal de oude poort van het doolhof verrijzen en zal een groot billboard worden geplaatst zodat de bezoeker het idee heeft het doolhof zo 'binnen te lopen'.

Uitverkoop
Vanwege deze transitie gaat de VVV winkel aan het Kerkplein de komende weken talrijke producten in de uitverkoop doen met kortingen tot wel vijftig procent. Juist met de komende feestdagen een uitstekende mogelijkheid om een leuk en goedkoop cadeautje te kopen. Ook veel meubilair, waaronder kasten en stellingen zijn voor een afhaalprijsje mee te nemen. Men kan deze voortijdig uitzoeken en laten reserveren. Alles moet op 3 en 4 januari worden opgehaald.

Heropening
Vanaf 6 tot en met 30 januari 2020 is de VVV-winkel gesloten. De heropening is vastgesteld op vrijdag 31 januari. Door het nieuwe opzet voor het Gastvrijheidspunt is er ook behoefte aan enkele nieuwe gastvrouwen en gastheren die het huidige team van veertien vrijwilligers kunnen versterken. Men kan zich daarvoor aanmelden bij de VVV.

Details

Datum
2 december 2019