-1572-de geboorte van Nederland versus de zware bevalling van de Achterhoek

Wees getuige van de ‘geboorte van Nederland’ in de Dorpskerk

 

Vanaf 10 september tot 2 oktober kan op zaterdag en zondag de bijzondere expositie ‘1572 Geboorte van Nederland’ worden bezocht tussen 13.30 en 16.30 uur in de Dorpskerk van Ruurlo.  Op de expositie is ook veel aandacht voor wat de Achterhoek doormaakte in die tijd.

 

Het jaar 1572 is het begin van de ‘geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de Tachtigjarige oorlog. De geboorte ging gepaard met een heftige strijd en deels ook burgeroorlog. Over de Achterhoek wordt gezegd, dat het een zware bevalling was.

Elke stad in de Nederlanden speelde hierin een eigen rol en heeft zijn eigen herinneringen. Sommigen bleven de landsheer, koning Filips II van Spanje, trouw. Anderen namen deel aan de opstand onder leiding van Willem van Oranje.

Nu, 450 jaar later, wil een aantal Nederlandse gemeenten die lid van het Samenwerkingsverband 1572, zoals de gemeente Berkelland, de gebeurtenissen en thema’s uit 1572 breed herdenken en actualiseren. De expositie in de Dorpskerk is daarvoor bedoeld. In de afgelopen weken stond deze expositie al in de Oude Mattheus kerk in Eibergen.

 

Achterhoek

In de regio Achterhoek, en dus nu ook in de Dorpskerk, wordt de landelijke tentoonstelling over 1572 aangevuld met een regionaal deel én met een interactief deel waarbij archeologische objecten uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog te zien zijn. Denk daarbij aan resten van de beeldenstorm, sporen en vondsten van belegeringen, resten van verdedigingswerken, Spaanse en Staatse munten en een verborgen muntschat. Daarmee maakt archeologie deze periode letterlijk tastbaar.

De bezoekers van de expositie kunnen hierdoor kennis maken met de Achterhoekse archeologie in relatie tot de Tachtigjarige Oorlog, ook wel de Geboorte van Nederland genoemd. Die ‘geboorte’ was voor de Achterhoek een zeer zware bevalling.

 

Touchscreen met 3D animaties

De regioarcheologen van de Omgevingsdienst Achterhoek en de gemeente Zutphen hebben, samen met het bedrijf Tijdlab, een presentatie met een touchscreen ontwikkeld. Hierop zijn per gemeente 3D scans van drie objecten en een 3D model (zoals het kasteel Ruurlo) te zien die een relatie hebben met de Tachtigjarige Oorlog. Hierbij wordt ook het achterliggende verhaal bij de objecten en modellen verteld over de lange periode van strijd en ellende. De 3D animaties zijn te zien via een projectwebsite die langer in gebruik zal blijven en door iedereen te benaderen zullen zijn. Een aantal archeologische vondsten uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog is in een vitrinekast bij de geplaatst waardoor alles nog tastbaarder wordt.

Bezoekers kunnen ook gaan kwartetten. Er is een kwartet te koop met drie objecten en een afbeelding (historische prent) van elke Achterhoekse gemeente, met een QR code naar de projectwebsite voor meer informatie.

 

 

 

Foto's

Details

Soort evenement
Expositie

Wanneer
10 september 2022 t/m 2 oktober 2022 vanaf 13:30 tot 16:30

Waar
Dorpskerk Ruurlo

Categorieën