Sint Maartenviering en optocht door het dorp

Het verhaal van Sint Maarten

Maarten was de zoon van een rijke koopman. Lang geleden was hij soldaat in het Romeinse leger.
Op een dag reed Maarten met een groepje soldaten naar een grote stad. Het was koud en mistig. Maarten had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Zo had hij het heerlijk warm. Ze hadden haast want ze wilden voor donker binnen de stadsmuren zijn.
Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een arme man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan. Je kon aan hem zien dat hij het erg koud had. “Wat is er met jou aan de hand?”, vroeg Maarten. “Ach”, rilde de man, “Ik heb het koud en ik heb zo’n honger.” Maarten dacht even na. Hij zou zijn mantel wel willen geven. Maar in die tijd mochten soldaten zonder mantel de stadpoort niet in. De mantel hoorde bij het uniform. Wat moest Maarten nu doen? Hij kon die arme man toch niet zo maar laten staan?      
Plotseling kreeg hij een goed idee. “Ik geef de helft van mijn mantel. Dan kan ik de andere helft omgeslagen houden!” Hij deed zijn mantel af. Trok zijn zwaard en hakte de mantel in twee stukken. Eén stuk gaf hij aan de arme man. En één stuk sloeg hij zelf om zijn schouders. Daarna pakte hij zijn geldbuidel en gaf de man wat geld. De arme man was erg blij. Nu had hij een mantel tegen de kou en wat geld om eten te kopen. Hij bedankte Maarten en vertrok. En Maarten? Die reed tevreden met zijn soldaten de stad binnen.
Het verhaal van Maarten en de arme man is een oud verhaal. Maarten is door zijn goede daad door de katholieke kerk Heilig gemaakt. Hij is dus een Heilig mens, daarom staat nu voor zijn naam het woordje Sint. Net als Sint Nicolaas.
Nog altijd vieren we het feest van Sint Maarten. Elk jaar op 11 november, gaan kinderen met een lampion en een vrolijk liedje bij de mensen langs.
Om ze licht te brengen ….. vrolijk te maken.

Sint Maarten liedjes

“Ik loop hier met mijn lantaarn,
en mijn lantaarn met mij.
Daarboven stralen de sterren,
beneden stralen wij.
Mijn licht gaat aan, ik loop vooraan,
rabimmel, rabammel, rabom.
Mijn licht gaat uit, ik ga naar huis,
rabimmel, rabammel, rabom.”

“11 November is de dag, dat mijn lichtje, dat mijn lichtje,
11 November is de dag, dat mijn lichtje branden mag!”

“Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten,
de meisjes hebben rokjes aan,
en daar komt Sint Martinus aan!”

Details

Soort evenement
Tocht

Wanneer
11 november 2018 vanaf 18:30

Waar
Willibrorduskerk Ruurlo