Doolhofconcert met Euphonia Novelty Orchestra

Euphonia Novelty Orchestra (afgekort ENO) is opgericht in 1979.
Deze tienmansbezetting is een replica van soortgelijke orkesten uit het eerste kwart van de vorige eeuw.
Zij speelden zogenaamde ‘novelty songs’, jazzsongs, evergreens en andere meezingers uit de Amerikaanse jazz-hausse, bekend als de ‘Roaring Twenties’.
Deze jazzstijl beheerste het uitgaansleven tussen 1915 en 1930 zodanig, dat vele songs zelfs na bijna 100 jaar nog bekend zijn en vaak worden gespeeld.
Vanaf het begin is er door ENO naar gestreefd deze unieke jazzstijl vast te leggen in hun arrangementen. Wat naar eigen smaak wordt ingebracht, moet de muzikale toets van de oude tijdgeest doorstaan.
De nummers hebben daardoor een bijzondere authenticiteit verkregen.
In een variant, de ‘Dixyland’, wordt de klankkleur bepaald door de consequente vertolking van alle authentieke delen van de gespeelde nummers.
En dat in de oorspronkelijke tempi: slow-waltz, drag, swing, ragtime en mazurka. En niet te vergeten: de zangpartijen, stijlvast en ‘soul loaded’ gezongen door Frank Douglas.

Het is de muziek uit de gouden jaren van de jazz als amusements- muziek. Gespeeld door de top van toen, met als bekendste vertolker Louis Armstrong. Met trein en bus trokken deze muziekgezelschappen door de Verenigde Staten, spelend in hotels, nachtclubs, vaudeville theaters en regionale radiostudio’s. Eén ding hadden al deze orkesten gemeen: een optreden werd gekenmerkt door een nadrukkelijke chique. Niet in het minst door de stemmige kleding. Geheel in stijl voltrekt zich ook een optreden van de leden van ENO.
Er wordt zittend gespeeld, achter aangepaste ‘stage-stands’. Veelal in stemmig zwarte smoking met ‘vadermoordenaar’.
Alle nummers worden kort geïntroduceerd. Het gaat immers om authentieke dans- en luistermuziek van bijna 100 jaar geleden.

Voor het geval dat het weer niet meewerkt worden tenten geplaatst. De Heikamp verzorgt de catering. Door de unieke ambiance en de heerlijke muziek belooft dit een bijzondere avond te worden.

Voor meer informatie zie de website.

24 juni 2017 vanaf 20:00

Doolhof Ruurlo